söndag 7 augusti 2011

Att ej skapa debatt. Del 1.


Nu ska ni få se ett skolexempel på hur någon som vill initera debatt inte ska skriva. Från Sydsvenskan "Opinion" 110805. (Citationstecken pga avsaknaden av opinion!):

"Just nu är det sommarstiltje på Martas café i Lund, men under terminerna strömmar studenterna till. Och det är de inte ensamma om. Kafeterian som ligger i anslutning till stadsbiblioteket brukar vara tillhåll för såväl pensionärer som föräldrar med barnvagnar och egenföretagare utan kontor.

I den del av lokalen som är tillägnad tidningsläsarna kan en kopp kaffe kombineras med nyheter från världens alla hörn. På disken lockar luftiga chokladbiskvier och nötkakor med densitet som svarta hål. Allt bakas i det lilla köket bakom kassan.

”Här kommer många olika sorters folk”, säger Marta. Hon har lärt känna flera av sina kunder och tar sig tid att prata med dem.

Fiket har blivit en framgång, och lockar människor till biblioteket som annars kanske inte hade hittat dit. ”Det är enbart positivt”, säger bibliotekets enhetschef Jozsef Somi nöjd.

Alla bibliotek har inte lyckats lika väl.

Malmö stadsbibliotek fick för en tid sedan skarp kritik när böcker gallrades ut för att öka exponeringen och skapa fler mötesplatser. Expressen skrev på ledarplats att biblioteken ”ska tillhandahålla böcker för läsande människor, inte vara kommunala vuxenfritids”.

Stadsbibliotekarien i Malmö, Elsebeth Tank, försvarade den nya strategin med att ”även om den rutinerade biblioteksbesökaren värdesätter det klassiska biblioteket är det inte längre tillräckligt”.

Det är demokratiskt att böcker finns tillgängliga för alla, gratis. Kunskap är makt, en sliten sanning som håller. Dessutom kan bibliotek fylla en social funktion – ”vuxenfritids” behöver inte nödvändigtvis vara av ondo. Mot den bakgrunden är Tanks mål att även nå ”befolkningsgrupper som bara i ringa grad upplever att biblioteket har något att erbjuda dem” vällovligt.

Läsandet förändras över tiden. Mycket av det som äldre bibliotek erbjöd finns nu mer lättillgängligt på internet. Information sprids snabbare och krav ställs på allt tätare uppdateringar.

Biblioteken representerar på sätt och vis ett äldre, långsammare samhälle. Frågan är: Ska de bli mer relevanta genom att begränsa boksortimentet? Risken är att nästa steg blir att de följer trenden i den kommersiella bokhandeln och tillhandahåller det folk läser mest i syfte att locka kunder. Det vore en stor förlust. Den som inte har råd att betala för sin lektyr skulle då vara hänvisad till bästsäljarlistan, som inte alltid omfattar några storverk.

”En bok är som en trädgård som kan bäras i fickan”, lyder ett arabiskt ordspråk. Vissa värden är tidlösa.

Stadsbiblioteket i Lund har utrymme så att det räcker åt en mötesplats utan att utbudet av böcker behöver inskränkas. Andra bibliotek måste välja. Fler mötesplatser och diskussionsforum kan nog locka fler besökare till biblioteken.

Men låt böckerna stå kvar."


ÅH EN BA:

Vad vill kvinnan?

Hon gillar inte gallring men det är kanske bra? Det finns bara böcker på bibblan. Bibblan är gammaldags men ska nog fortsätta vara det. Eller?


Hur tänkte hon?

Har hört om att det finns ett café i Lunds stadsbibbla som tar plats men att det gallras i Malmös stadsbibbla men att de i Lund ändå har kvar alla sina böcker.


EH?! Tror hon på allvar att de inte gallrar i Lund? Tror hon på allvar att inga bibliotek gallrar eller att det skulle vara ett problem att bibliotek gallrar? Tror hon att det inte förekommer någon diskussion kring gallring eller bibliotekens syfte inom biblioteksvärlden i Sverige? Men framförallt:

Varför i hela friden är texten så jävla lam? Vem ger henne lön, varför?

Och sen då. Humtidum.. är inte den här texten lite tråkig? Ja, jag vet, jag slänger in ett snitzigt citat! Få se, jag googlar... humtidum....åh ja, arabiskt, då blir det ju även lite multikulti!

Det finns en miljon vettiga saker som hon hade kunnat ta upp om hon nu kände att bibliotek var det viktigaste ämnet just för tillfället (som om det inte finns andra viktiga saker att debattera, som hungersnöd, finanskris, klimatflyktingar, Libyenkonflikten, rasism, homofobi med mera med mera).

Demokratiaspekten - vilken roll ett bibliotek kan spela där - hade kunnat diskuteras, inte minst med tanke på vad som hänt i Norge. Problematiken kring tillgänglighet - djup kontra bredd - hade kunnat diskuteras. Huruvida biblioteken framförallt ska vara en bildningsinstitution, en social mötesplats, en populärkulturell central med kundfokus - ELLER OM DET KANSKE KAN VARA LITE ALLT MÖJLIGT eller måhända kan ha olika stort fokus på det ena eller andra utifrån olika behov på olika platser - hade kunnat tas upp i texten. Jag hade fan kunnat skriva en bok om det. Ja, ett helt jävla bibliotek hade det kunnat bli!

Men nu tar ju kvinnan upp: ingenting.
Textens disposition är: intetsägande.
Kontentan är: noll.
Resultatet blir att bibblan för läsaren blir: ännu mer tråkig än vad de som ej går dit redan tror att den är.

Frågan är väl dock om inte titeln tar priset. Entré via café?! Rim? Varför? Det är ju inte kul och/eller ger någonting till texten? Och det har ingen poäng heller, caféet i Lunds stadsbibbla ligger inte alls i entren.

Kontentan då: Hon är en skam för journalistkåren helt enkelt. Gör lite research, Biblioteksbladet ligger för tusan bövlarns ute på nätet.

2 kommentarer:

tjyven sa...

nu gick en skåning förbi mitt fönster. sånt hör man på dialekten

myran sa...

fy fan vilket tråkigt inlägg. alldeles hånken