fredag 19 november 2010

Jävla kapitalister

Ursäkta men nu ska jag gå all tråk på er.
Jag ska nog dessutom sluta översätta engelska sätt att uttrycka sig sådär godtyckligt.
Men asså. I egenskap av bibliotekarie på ett asfränt skolbibliotek måste jag uttrycka en smula missnöje. Inte med barnen, de är balla. Men med författarna till ungdoms- och mellanåldersböcker. Och kanske speciellt lättlästa äppelhylla-böcker-författare. Eller det är kanske inte författarens fel, det är säkert förlaget och nån bakis layoutare som är bovarna i dramat, men nån jävel ska iallafall ha spö. Inget prut.
Det handlar om framsidorna på böckerna.
Det första ungen ser när jag bokpratar och håller upp boken i vädret och viftar.
De är så jävla fula (framsidorna alltså, inte ungarna)!
De ser för fan ut som Harlequinböcker. Fast fulare.
Nån idiot har gett nån annan idiot en pensel med ful färg på och idiot nr 2 har satt igång att rita nåt som i bästa fall kan beskrivas som ett barn, görandes något som i absolut bästa fall har någonting att göra med bokens innehåll.

Asså det är väl för fan klart att kidsen inte vill läsa en bok när figurerna på framsidan ser ut som människor från typ -92 (det måste varit då layoutaren var ung och (inte ett dugg) hipp). Kidsen har väl öhon för guds skull, de SER ju att det är en FUL bok. Ungarna ba glor på mig med skeptisk blick och sen undrar de var i hela världen jag har gömt böckerna om dinosaurier. Jag ska börja göra som på vinprovning. Jag ska mörka framsidan så de bara får ta del av innehållet. Fasiken vad många bra böcker de kommer läsa.
Så de stackars krakarna slipper växa upp på Lasse-Maja-detektivbyrå-skit.
Det fattar man ju att deras generation kommer bli förtappad, liksom.
(Förutom den där sköna killen i trean som kommer in och lånar skivor med klassisk musik hela tiden).

Det värsta är att antagligen HINNER inte förlagen göra snygga framsidor, för det finns författare som insett att om man skriver lättlästa hcf-böcker kan man producera typ 76 stycken sådana om dagen. Tjäna kosing. Som de sedan super upp (nu spekulerar jag vilt men tror ändå att jag har rätt rätt.) ... Hehe. Rätt rätt.
Tacka vet jag Chris Priestleys kusliga historier. De är asfina. Dagens tipz från en bibliotekarie som just fick frågan av två balla högstadietjejer om hon var "typ 18-19 år". Uppenbarligen förtappade utan tillstymmelse till koll på tillvaron, dessa ungdomarz. Jag ba *ser megaung ut, nästan spädbarnslook*

3 kommentarer:

räven sa...

alltså när jag tar en barnbok i min hand glor jag inte ens på framsidan för jag VET ju att jag kommer vilja ta mitt liv om jag gör det

Anonym sa...

västerbron får ännu en notch in the bed... eh, vaffan heter det? Sänggavel?

Anna W sa...

http://bookcovergirl.blogspot.com/2010/11/open-your-eyes.html

:-)