tisdag 20 april 2010

"Jo man kan nå sin atmosfär, lösa livets gåtor bättre där."

Det här är säkert ett ämne som har stötts och blötts både en och två gånger förut, med all rätt, eftersom det är ett mysterium utan dess like, och just därför tar vi det igen:

Glenmark och Mare Mare-mysteriet

Förutom den ännu olösta frågan vad/vem det är som ska "göööouu göuuuu gååå gågågåååå" loss i den här låten, och uppenbarligen misslyckas med det, så har Räven och jag lite annat att säga om det här musikstycket.

Sjunger han alltså om ett hav? Har vi förstått det hela korrekt då? (Mare = hav på latin). Och i såna fall, hur får han rent grammatiskt ihop en rad som Hav Hav/Haveeet haveeet, vad gör man med en söndagmorgon? Använder han "Havet" som ett kraftuttryck, i samma stil som "kuken", "röven" o.s.v.? Det är ju faktiskt fullt möjligt, eftersom det är extra befogat att använda dessa ord på söndagmorgnar, men ändå... "Havet"?? Lite lamt, Anders.
Eller är det en rak fråga? Vill han ha ett svar av havet? Och om han vill det, säger havet då att han ska skriva hem till Bill?

Nu är vi alltså utan vidare omsvep inne på nästa obegriplighet: Vem är Bill och vad gjorde de i april? (Orkar inte ens spekulera om det här, det finns så många möjliga svar på den frågan så vi lämnar den öppen).
Röd har ända sedan nittiotalet haft en ganska långsökt teori om att Mare är ett namn och skulle syfta på Mare Kandre, en djup och existentiell författare som skrev om utanförskap och kvinnoroller på 80-och 90-talen, och att Glenmark skulle haft/velat ha henne i sängen en söndagmorgon, men den teorin faller lite på att de är ett för udda par. Han känns inte tillräckligt insatt i det metafysiska för att hon skulle bry sig om honom. ... Eller så är det EXAKT det han är, och det manifesterar han i den här obegripliga låttexten, för komplicerad för att pöbeln skall ha en chans att förstå den. Hur som helst ville Röd mest nämna detta i förbigående för att få meddela världen att hon tänkte alldeles för mycket konstiga tankar redan som barn/tonåring, misstänker ledningen.
Teorin om att "Mare" trots allt betyder hav får stöd av att 1) han sjunger om att satsa hundra riksdaler på att havet finns därute än (vem fan skulle sätta emot?? vinner han några pengar på detta?) 2)den märkliga bit av låten som inträffar vid 3.04-hugget. Där pratas det lite snabbt och reggae-aktigt på ett främmande språk, vilket Italienexperten Räven har identifierat som just italienska. Röd anser att blandningen av reggae, svenska OCH italienska är lite för magstark, men logiken har ändå för längesedan kastats över bord när det gäller denna sång. Rävens spontana reaktion på de främmande orden är att han säger/sjunger/rappar: che cosa ... una domenica mattina... typ. Vilket fritt översatt blir ungefär Vad gör man med en söndagmorgon.
Asså Anders. Jag blir så besviken. Fatta möjligheterna du hade till ett hemligt budskap här!!

Ett spännande rykte gör också gällande att det ska finnas en video till den här låten där Glennis och hans polare ideligen brister ut i skratt. Man kan ju faktiskt förstå dem. De har lyckats skriva en låt när de var höga/fulla, glömt bort vad fan det var den handlade om, men ändå fått igenom att spela in den på skiva, och sen blev den dessutom värsta hiten!! (Nåja).

De ba haha lurade!!

6 kommentarer:

Anonym sa...

en fin bit är det, mare mare.

Anonym sa...

anders kan ta sig i brasan

Anonym sa...

fint att ni snöat in fullkomligt på en på perifer figur som Glenmark

EnDumEn sa...

Åh. Underbart. Jag har länge funderat över samma sak. Och, vad är Glenmark för namn egentligen? Så kan man väl inte heta?

Anonym sa...

är det någon som har hört av sig till Glenmark för att reda ut Mare-mysteriet?

Anonym sa...

Älska Mare Mare. Skön musik, bra text.
Naturligtvis är Mare en kvinna som ligger bredvid honom den där söndags morgonen (läs: egen tolkning).

Go g-go Glenmark